Pyöröhaihdutin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyöröhaihdutin

Pyöröhaihdutin (usein myös rotavapor) on laboratoriolaite, jota käytetään liuotinten poistamiseen synteesituotteesta. Se mahdollistaa liuotinten poistamisen matalissa lämpötiloissa ja sitä voidaan pitää hellävaraisena alipainetislauslaitteistona. Pyöröhaihdutin kuuluu kemian laboratorioiden perusvarusteisiin.[1][2][3]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyöröhaihduttimen suurin komponentti on nesteellä täytetty allas, jossa on lämmitysvastus. Käytetty neste on useimmiten vettä. Lisäksi haihduttimessa on tyhjiöpumppu, jäähdytin sekä pyörivä varsi, johon voidaan kiinnittää pyörökolvi. Varren lävitse kulkee putki jäähdyttimen kautta liuottimenkeruuastiaan. Pyöröhaihduttimessa liuotin saadaan tehokkaasti haihdutettua alipaineen, pyörityksen ja lämmityksen yhteisvaikutuksella. Matalampi paine alentaa liuottimen kiehumispistettä, lämmitysallas lämmittää kolvin seinämiä tasaisesti ja pyöritys levittää liuottimen ohueksi kalvoksi kolvin seinämille niin, että lämmön siirtyminen ja haihtuminen on mahdollisimman helppoa. Se myös ehkäisee äkillistä ja voimakasta kiehumista. Lisävarmuutena kiehumisen hallitsemiseksi voidaan käyttää myös kiehumakiviä. Haihdutettu liuotin kulkeutuu jäähdyttimeen, missä se tiivistyy ja valuu allaolevaan keruukolviin. .[1][2][3]

Ensimmäisen kaupallisen pyöröhaihduttimen toi markkinoille Büchi vuonna 1957.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thomas Scott, Mary Eagleson: Concise encyclopedia chemistry, s. 953. Walter de Gruyter, 1994. ISBN 978-3110114515. (englanniksi)
  2. a b Brian S. Furniss, Antony J. Hannaford, Peter W.G. Smith & Austin R. Tatchell: Vogel’s Textbook of Practical Organic Chemistry, s. 186. Longman, 1989. ISBN 978-0-582-46236-3. (englanniksi)
  3. a b Pyöröhaihdutus TKK. Viitattu 7.12.2019.
  4. Marc S. Reisch: Cool Lab Tool Debuts. Chemical & Engineering News, 2016, 94. vsk, nro 5, s. 22–23. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]