Puutori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puutorin puistonpuoleinen osa.
Wäinö Aaltosen Kun ystävyyssuhteet solmitaan -patsas
Turun konserttitalo
Näkymä Maariankadulle ja Brahenkadulle
Puutorin taideteos, Iglu

Puutori (ruots. Trätorget) on tori Turun ydinkeskustassa. Puutori, jonka mitat ovat noin 100 metriä x 40 metriä, rajautuu koillisessa Aninkaistenkatuun, kaakossa Maariankatuun, lounaassa Brahenkatuun ja luoteessa Sibeliuksenkatuun. Nykyisin Puutorilla ei ole säännöllistä toritoimintaa. Puutorin toisessa päässä on Ystävyydenpuisto ja Wäinö Aaltosen suunnittelema Turun ja Göteborgin ystävyyden kunniaksi vuonna 1955 pystytetty pronssinen patsas Kun ystävyyssuhteet solmitaan[1]. Puutorin ympärillä on lisäksi erikoisliikkeitä sekä itse torilla Puutorin vessa jossa toimii anniskeluravintola.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun puutori oli 1800-luvun alussa vielä kaavoittamatonta joutomaata[2]. Vastaperustettu Kauppatori eli silloinen Aleksanterintori sijaitsi sen verran lähellä, ettei uudelle torille nähty tarvetta. Puutorin aluetta kutsuttiin 1800-luvulla Onnettomuudenmäeksi, sillä Turun palo sai alkunsa juuri Aninkaistenmäeltä[3].

Asutuksen ympäröimälle aukiolle kerääntyi 1800-luvun kuluessa kauppiaita[2]. 1870-luvulla Puutorille siirtyivät vanhojen vaatteiden kauppiaat, jotka oli häädetty pois silloiselta Aurakadun, Venäjänkirkkokadun ja Puolalankadun rajoittamalta autiolta tontilta[2]. Torille tuotiin 1800-luvun lopussa maaseudulta myytäväksi myös puutavaraa, minkä vuoksi 1897 Aninkaistentoriksi nimetyn aukion nimi alkoi muuttua kansan suussa Puutoriksi[2][3].

1900-luvulla torille valmistui Turun ensimmäinen linja-autoasema, mutta uuden linja-autoaseman valmistuttua korttelin päähän kaukoliikenteen bussit siirtyivät sinne. Vuonna 1902 Puutorille rakennettiin vaakahuone. Rakennus korvattiin 1933 uudella vaakahuoneella, josta tuli ensin yleinen käymälä aina vuoteen 1986 asti. Myöhemmin, vuonna 1997 rakennuksessa avattiin ravintola Puutorin Vessa. Lähiliikenteen linja-autot käyttivät Puutoria tukikohtanaan vielä 1990-luvulla[4]. Nykyisin bussit liikennöivät Kauppatorilta. [5]

Puutorin kaupankäynnin vilkkaus on vaihdellut vuosikymmenten saatossa. 1960-luvulla Puutori oli Suomen suurimmaksi kirpputoriksi kutsuttu aukio[2], mutta tilanahtaus ja torin alle 1990-luvun alussa rakennettu maanalainen pysäköintiluola autioittivat vähitellen toria.

Nykypäivä ja tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutorin autioiduttua kaupunkiaukioksi perustettiin Puutoria elävöittämään Puutorin puolesta -yhdistys. Nykyään Puutorin suosituimpia tapahtumia ovat Turun taiteiden yön tapahtumat, kesäinen kirjamyyntitapahtuma Booktori sekä Puutori Blues.

Monet turkulaiset ovat ottaneet kantaa Puutorin mahdolliseen uudistamiseen. On toivottu, että aukiota jakavat asvaltoidut ajokaistat tasattaisiin mukulakivin, erittäin vilkas ympäröivä autoliikenne rauhoitettaisiin ja Puutorilla aloitettaisiin uudelleen säännöllinen kirpputorikauppa. Kaupungin kehittämissuunnitelmassa Kauppatori on kuitenkin ykkössijalla. On myös esitetty, että linja-autojen lähiliikenteen solmukohta siirrettäisiin Kauppatorilta Puutorille; nykyisin torin nurkalla on Kauppatorilta pohjoiseen liikennöivien paikallis- ja lähilinjojen pysäkit.

Kesäkuussa 2011 Puutorilla paljastettiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen kuuluva Pekka Paikkarin keraaminen taideteos Iglu. Teos on osa Savi kaupungissa -hanketta. Kaksi muuta taideteosta ovat Kim Simonssonin Kupittaan puiston sähkönjakelukeskuksen Temppeli sekä Aurajokirannan vedenpuhdistamon Kimono.

Puutorin läheisyydessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turku-näyttely Göteborgissa sävähdyttää 29.11.2011. Sveriges Radio. Viitattu 26.7.2012.
  2. a b c d e Puutori Turku Touring. Arkistoitu 30.10.2012. Viitattu 26.7.2012.
  3. a b Raitio, Lasse: Kauppatorikin on joskus ollut uusi Turun Sanomat. 15.11.2004. Arkistoitu 12.11.2014. Viitattu 26.7.2012.
  4. Jäntti, Jorma: Kauppatorilla eri tarpeet tärkeysjärjestykseen kolumbus.fi. Viitattu 26.7.2012.
  5. Ravintola Puutorin vessa – Historia Laaksonen Products. Arkistoitu 26.10.2011. Viitattu 26.7.2012.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]