Muoto (taiteessa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muoto tarkoittaa taiteessa kahta asiaa. Se viittaa teoksen saamaan kokonaismuotoon, sen fyysiseen olemukseen. Taideteoksen sisällä muoto viittaa sen hahmon elementteihin niiden perusosien joukossa, joista taideteos koostuu. Esimerkiksi maalaus koostuu viivasta, väreistä, pinnasta, tilasta, mittakaavasta ja formaatista sekä muodosta. Veistos koostuu lähes kokonaan muodosta.[1]:

Merkittävä muoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modernin taiteen ilmestymiseen asti muoto oli maalauksen kaikkein tärkein elementti ja se perustui ennen kaikkea ihmisen vartaloon.

Käsitellessään tai luodessaan muotoa taiteilija pyrkii muokkaamaan luonnossa olevia ilmiöitä saadakseen aikaan uuden muodon, joka ilmaisee ja vakuuttaa jotain aistimusta tai merkitystä. Modernissa taiteessa yleistyi käsitys siitä, että muoto voisi olla ilmaiseva, vaikka se erotettaisiin etäälle tai täydellisesti ilmentymistä. Vuonna 1914 taidekriitikko Clive Bell toi esiin sanan "merkittävä muoto" tätä kuvatakseen. Tämä liittyi formalismiin ja ajatuksella oli tärkeä osa abstraktissa taiteessa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Wilson, Simon ja Lack, Jessica: The Tate Guide to Modern Art Terms, s. 81. Tate Publishing, 2008. (englanniksi)