Keskustelu wikiprojektista:Antiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antiikin esikuviksi[muokkaa wikitekstiä]

Hei, saat varmasti ajatuksia kun katsot fr:Portail:Hellenopedia sekä fr:Portail:Rome antique koska ne ovat mielestäni hyvin tehtyjä portaaleja. --Alexius Manfelt 27. toukokuuta 2007 kello 21.53 (UTC)

Kiitos, nuo sivut ovat varsin hienot eivätkä ne olleet minulle aiemmin tuttuja. Tosin, kuten itsekin sanot, ne ovat portaaleja eli teemasivuja – se ei ole ihan sama asia kuin projektisivu. Teemasivut on tarkoitettu myös lukijoille, projektisivut enemmän wikipedistien sisäiseen käyttöön. Mutta olisi kieltämättä hyvä idea tehdä myös tänne suomiwikiin jokin tuontapainen teemasivu. Taidanpa heti lisätä sen toivomuslistaan :) --Mb 27. toukokuuta 2007 kello 22.14 (UTC)

Pitkän aikavälin tavoitteet[muokkaa wikitekstiä]

Projekteille on usein hyväksi, jos ne määrittelevät selkeitä tavoitteita, joiden edistymistä on helppo seurata. Mietin, että tämä projekti voisi harkita pitkän aikavälin tavoitteeksi sen varmistamista, että fi-wikissä olisi kaikki Antiikin käsikirjan hakusanat. (Tai sitten jokin muu vastaava vertailukohde, ehkä sellainen, joka on helpommin netistä kaikkien saatavilla.) --Hasdrubal 29. toukokuuta 2007 kello 09.32 (UTC)

Hyvä idea. Meikäläinenhän hankki antiikin käsikirjan vasta pari viikkoa sitten. :) Voisimme myös valita joitain keskeisiä artikkeleja ja yrittää yhdessä työstää niistä suositeltuja. Esimerkiksi vaikka Antiikki, Antiikin Kreikka. -- Jniemenmaa 29. toukokuuta 2007 kello 10.28 (UTC)
Kannatan. Antiikin käsikirja tuntuisi luontevimmalta vertailukohdalta; en oikein tiedä, mikä nettilähde tähän sopisi. Olisiko siinä mitään järkeä, jos tekisimme projektisivun alasivulle listan AK:n hakusanoista? Silloin näkisi helposti, mitä vielä puuttuu. Hakusanoja tosin on useita tuhansia, joten listan tekeminen ei olisi mikään ihan pieni urakka. Toisaalta mehän voisimme jotenkin jakaa sen keskenämme. --Mb 29. toukokuuta 2007 kello 13.22 (UTC)
Alasivu on varmaan hyvä ratkaisu. Käytännön tekemisen kannalta on tärkeää, että hommaa voi kuka tahansa kirjan omistava tehdä pienissä palasissa eteenpäin silloin kun siltä tuntuu. Joka tapauksessa hakusanojen (n. 5000) läpikäyminen vie aikaa, jos niitä ei vielä elektronisessa muodossa ole. Vaihtoehtoisia toteutustapoja on ainakin kaikkien hakusanojen kirjoittaminen ylös tai sitten vain tarkastettujen välien ja niiltä puuttuvien hakusanojen kirjoittaminen. Kävin kokeeksi käytössäni olevan painoksen ensimmäisen sivun läpi. Jos kirjoitetaan vain puuttuvat hakusanat, sivun voi summata esim. näin:
A-Aci Aarrekammio Abacus Abaton Abila Aboriginit Acca larentia Accius.
Tuollaisia rivejä tulisi sitten sivulle yhteensä yli kuusisataa. Joissain tapauksissa, kuten nimien kanssa, pitäisi vielä varmistaa, että kaikki hakusanojen alakohdat löytyvät. Jo löytyvien hakusanojen kanssa kirjoitettavaa olisi tuolla sivulla ollut noin tuplasti. Sivunumeroita ei varmaan kannata käyttää tarkistettujen välien merkinnässä, kun en tiedä onko käsikirjasta useampia painoksia ja ovatko ne säilyneet samoina. --Hasdrubal 31. toukokuuta 2007 kello 12.13 (UTC)
Antiikin käsikirjasta on vuonna 2006 ilmestynyt kolmas painos. Toisaalta, olisi kait Castrénien ryöstäviljelyä kopioida kirjan, jos ei sisältöä, niin ainakin artikkelien otsikot. Eihän sitä kai kukaan kiellä, mutta hivenen omaperäisyyttä. Ja voihan kikin lainata kirjan kirjastosta, niin etsii sieltä artikkeleita. --Alexius Manfelt 31. toukokuuta 2007 kello 12.32 (UTC)
Hmm, jos ylipäänsä otamme tavoitteeksi, että meillä olisi täällä jonain päivänä artikkelit kaikista niistä aiheista, jotka Antiikin käsikirja kattaa, niin sitten jonkinlainen lista on kyllä pakko tehdä (Hasdrubalin ehdottaman kaltainen vaikuttaisi toimivalta). Jos jokainen vain itsekseen etsii puuttuvia artikkeleita, edistymistä on käytännössä mahdotonta seurata. Oletko Alexius siis sitä mieltä, että tavoitteesta pitäisi luopua suosiolla? (Tarkoitus muuten tuskin on kopioida artikkelien otsikoita sellaisinaan, vaan enemmänkin varmistaa, että ko. tieto löytyy tavalla tai toisella täältäkin; esimerkiksi monissa tapauksissa varmaan päädyttäisiin tekemään uudelleenohjaus jollekin toiselle sivulle tms.) --Mb 31. toukokuuta 2007 kello 23.30 (UTC)
En suinkaan, hyvä ystävä, kannata luovuttamista, en missään muodossa. Jotenkin Paavon tekemä kirja on tavoitteena liian lattea. Koska meillä ei lopu paperi, niin artikkelit voisivat olla, ainakin pääsääntöisesti, enemmän informaatiota antavia kuin Paavolla on. Kirjassa on 5000 hakusanaa, jotka osin ovat uudelleenohjauksia. Olen samaa mieltä, että me itse voimme kukin tykönänsä pohtia aiheita. Laitoin projektisivulle kaksi lähdeteosta: Robert Flacelière, (2004): Sellaista oli elämä antiikin Kreikassa. ja Jérôme Carcopino (2004): Sellaista oli elämä keisarien Roomassa. Ne ovat mielenkiintoisia ja niihin kannattaa tutustua sillä ne käsittelevät historiaa hivenen toisin, ei suinkaan sotahistorian kannalta vaan eräällä tavalla kulttuurihistoriana. En löydä Paavon kirjasta esim. mitään naisen asemasta eri antiikin pienkulttuureissa, ruoan rooli on vähäinen jne. Katso asiasta muuten fransujen sivu fr:Alimentation en Grèce antique. Kyllä me itse kykenemme muokkaamaan aiheet juuri Wikinäköisiksi. Toisaalta ei olisi syytä sortua minitynkien tai edes tynkien tekemiseen tai tehtailuun, --Alexius Manfelt 1. kesäkuuta 2007 kello 03.23 (UTC)
Tein jatkokehityksen pohjaksi luonnoksen alisivuksi: Wikipedia:Wikiprojekti Antiikki/AK. Ehdotan, että ne asiasta kiinnostuneet, joilla on Antiikin käsikirja saatavilla tarkistavat koeluontoisesti esimerkiksi yhden sivun ja miettivät sitten mikä olisi paras ja helpoin tapa järjestää tämä homma. Parempi miettiä ennen aloittamista toimiva lähestymistapa kuin ruveta myöhemmin säätämään. Ja muokatkaa rohkeasti tuota luonnossivua, jos keksitte hyviä ideoita toimintatavoiksi. Luulenpa, että tämä projekti ei ihan lähiaikoina valmistukaan, koska tuskin kellään pysyy kiinnostus noin mekaaniseen hommaan ihan loputtomasti yllä. Mutta toivottavasti tämän avulla Wikipedian kattavuus paranee ainakin pikku hiljaa. Ja tämähän onkin "pitkän aikavälin tavoite". :) --Hasdrubal 1. kesäkuuta 2007 kello 12.06 (UTC)
Kokeilin vielä hakusanojen tarkistamista ja omasta mielestäni tuntuisi siltä, että helpoin metodi puhtaasti käsin tarkistettaessa olisi kuitenkin kirjoittaa kaikki hakusanat tekstieditoriin, katsoa esikatselusta mitkä on jo, yliviivata ne ja lopuksi tallentaa koko luettelo. Hakusanat joutuu joka tapauksessa kirjoittamaan kaikki ainakin hakukenttään ja tällä tavalla hakujen odottelu jää pois. Positiivisena puolena yliviivauksessa on myös, että kertasilmäyksellä näkee miten hyvin hakusanoja täältä löytyy ja mahdollisia virheitä on helpompi jälkikäteen huomata. Sinänsä, kuten arvata saattaa, käsin tarkastaminen ei välttämättä tunnu sitä tehdessä maailman mielenkiintoisimmalta tai fiksuimmalta hommalta, mutta eipä tätä kovin helppo ole automatisoida, kun käytössä ei ole sähköistä versiota AK:sta. :P (Jos tähän ei ole enää kellään kommentoitavaa tai alisivussa ei ole parannettavaa, linkitän alisivun projektisivulle lähipäivinä ja tämä homma voi alkaa "virallisestikin".)--Hasdrubal 4. kesäkuuta 2007 kello 19.54 (UTC)
Tehdään kuten ehdotat. Ainakin minun puolestani voidaan aloittaa virallisestikin. --Mb 8. kesäkuuta 2007 kello 16.16 (UTC)

Acca Larentia[muokkaa wikitekstiä]

Tuosta aiemmin mainitusta lyhyestä listasta otetaan esimerkiksi Acca Larentia. Aiheesta on artikkelita mm. en:Acca Larentia ja fr:Acca larentia. Se mitä kertoo Castrén ja mitä esim. nuo Wikipediat osoittaa, että Kirja on oikeastaan siveelliseksi siivottu versio. Eräiden lähteiden mukaan tämä olisi ollut prostituoitu Roomassa ja rikastuttuaan amamtissan hän oli tehnyt testamentin Romukselle tai Rooman kaupungille. En vastusta artikkeleisen vertaamista, mutta esim. tuossa tiedossa on lähteenä ollut fr:Aulu-Gelle niminen aikakauden kirjoittaja, ja siksi korostan itenäisyyttä artikkeleiden valintaan. Ja lisäksi Castrén on kovin henkilöihin menevä. Mutta pitää myös tehdä muitakin kuin tuossa kirjassa olevia. Ystävyydellä --Alexius Manfelt 1. kesäkuuta 2007 kello 13.05 (UTC)

Toki. Jotenkin minusta tuntuu, että sinä luulet meidän muiden haluavan jäljitellä Antiikin käsikirjaa paljon orjallisemmin kuin mitä me tosiasiassa haluammekaan :) AK:n artikkelit ovat melko suppeita ja meillä on jo nyt Wikipediassa monia huomattavasti kattavampia artikkeleita. Samoin meillä on luultavasti jo nyt sellaisiakin artikkeleita, jotka AK:sta puuttuvat, ja toivottavasti niitä tulee mahdollisimman paljon lisää. Tämän vertailun ideana on vain varmistaa, että meiltä ei ainakaan puutu mitään sellaista, mitä käsikirjasta löytyy - sen pidemmälle menevää yhdenmukaistamista käsikirjan kanssa kukaan ei ole ehdottanutkaan. Halusin vain vielä selventää tätä, koska minusta tuntuu, että olemme tässä puhuneet hieman toistemme ohitse. Ystävyydellä, --Mb 1. kesäkuuta 2007 kello 23.11 (UTC)
Olemme täysin samaa mieltä. Wikissa on jo aiheesta hienoja artikkelita ja niin pitääkin olla. Jos tuo AK:n artikkelit ovat ohejenuora, ikä muutä, niin yksimielisyytemme jatkuu ;) Tosin pelkään aika, että jonkun asian ohjenuoraksi ottaminen on täällä Wikissä aina samaa kuin asian kanonisoionti - valitettavasti. Kuten tuolla sivulla kerron, niin itseäni kiinostavat arkielämään ja tavallisen ihmisen olemiseen ja elämkiseen liittyvät asiat. Jätän huoletta mulle suurmiehet ja muut näkyvät henkilät sekä sodat ja tappelukset. Mutta, kuten saoin haluan vainvarmistaa, että AK:stä ei tule pakollista ohjenuoraa, johon me hyväuskoisesti hirttäydymme;) --Alexius Manfelt 2. kesäkuuta 2007 kello 09.32 (UTC)

Yhteistyöartikkelista[muokkaa wikitekstiä]

Miten projektin yhteistyöartikkeli aiotaan käytännössä toteuttaa? Milloin tulee ensimmäinen artikkeli, kuinka kauan se on yhteistyössä ja mihin aiheita voi ehdottaa? Itse idea on mielestäni todella hyvä ja käyttökelpoinen. --Ilkka90 8. kesäkuuta 2007 kello 13.46 (UTC)

Ihan miten sovitaan :) Täällä varmaan voidaan keskustella aiheesta. Oma ajatukseni oli, että artikkeli voisi olla yhteistyössä suhteellisen pitkään, esimerkiksi kuukauden tai niin kauan kuin tarvitaan, että artikkeliin ollaan tyytyväisiä. Meitä ei kuitenkaan ole kovin monta eikä kaikilla ole kovin paljon aikaa, joten ei kannata tehdä liian tiukkaa aikataulua. Aiheen puolesta yhteistyöartikkeleiksi sopisivat mielestäni laajat aiheet, jotka ehkä tuntuvat turhan työläiltä yhdelle kirjoittajalle. Kannattaa varmaan aloittaa tärkeistä aiheista ja edetä pikku hiljaa vähemmän tärkeisiin. Esimerkiksi antiikki ja antiikin Kreikka ovat keskeisiä artikkeleita, jotka kaipaisivat laajennusta. Mitä jos aloittaisimme vaikka antiikin Kreikasta? Vai onko muita ehdotuksia? --Mb 8. kesäkuuta 2007 kello 16.02 (UTC)

Hei. Tein tämän artikkelin pohjan tänään. Voitaisiinko vaikka yhdessä lisätä siihen tietoa ja lähteitä. Sekä korjata ja oikolukea tekstiä. Pjotr83 (keskustelu) 27. heinäkuuta 2018 kello 19.51 (EEST)[vastaa]