Keskustelu:Psygologi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tätä hassua uudelleenohjaussivua on perusteltu sillä, että "totakin typoa näkee" (AdaL) ja että sillä löytyy Googlesta vajaat 1000 osumaa (Agony). Saattaa toki löytyäkin, mutta kyseessä on silti pelkkä kirjoitusvirhe, minkä AdaL itsekin myönsi. Kuitenkin hän halusi tehdä siitäkin hakusanan Wikipediaan. Miksi? Ei kai sentään kirjoitusvirheiden tule olla täällä edes uudelleenohjaussivuina? Oikeat synonyymit ja entiset nimet ovat tietysti asia erikseen. Olen toki nähnyt vastaavanlaisia ennenkin. Mutta eivätkö ne (tätä lukuunottamatta) ole syntyneet siten, että artikkelin alkuperäisversion tekijä kirjoitti sanan väärin, mutta myöhemmin joko hän itse tai joku muu huomasi virheen ja korjasi sen siirtotoiminnolla. Silloin alkuperäinenkin hakusana jää kyllä roikkumaan uudelleenohjaussivuna, mutta olen olettanut, että sellaisissa tapauksissa se pitäisi oikeastaan merkitä roskaksi, mikä kuitenkin helposti on saattanut unohtua. Vai olenko väärässä? Edellyttääkö jokin Wikipedian käytäntö muuta? KLS 22. marraskuuta 2007 kello 07.10 (UTC)

Ohje:Uuden artikkelin luominen#Sivujen ohjaus "Synonyymien lisäksi ohjaus on hyvä tehdä yleisille kirjoitusvirheille" Tuon kirjoitusvirheen yleisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta esim. Tornion kirjaston tietokannasta löytyy hakusana 'psygologinen kauhukirjallisuus'. --AdaL 22. marraskuuta 2007 kello 12.13 (UTC)
Vai niin! Kukahan sellaisenkin ohjeen on antanut? Ymmärrän kyllä, että kun joku korjaa väärin kirjoitetun otsikon siirrä-toiminnolla, häneltä saattaa jäädä huomaamatta, että se vääräkin kirjoitusasu jää roikkumaan hakusanaksi, tai ehkä hän ei tiedä, miten uudelleenohjaussivua pääsee muokkaamaan. Mutta antaa kyllä aika huolittelemattoman ensivaikutelman Wikipediasta, jos jo hakemistosivuilla vilisee suuri joukko väärin kirjoitettuja sanoja ja nimiä, joita kukaan ei vaivaudu poistamaan - ja vieläpä tahallisesti väärin kirjoitettuina, niin kuin nyt ilmeni. Niin siinäkin tapauksessa, että itse artikkelien kieliasu olisi hyvinkin hiottu; sekin kyllä vaihtelee laidasta laitaan. Silloin sen kyllä ymmärtää, jos ei edes ole ilmiselvää, millä kirjaimella (esimerkiksi C tai K) jokin nimi alkaa, mutta tässäkin tapauksessa oikea ja väärä kirjoitusasu näkyvät jopa samanaikaisesti samalla katkaisuhaulla (Psy...) Oma lukunsa ovat myös sellaiset varsinkin venäläiset nimet, jotka tosiaan translitteroidaan eri kieliin täysin eri tavalla, tunnettuna ääriesimerkkinä Hruštšov, ennen suomessakin Hruštšev, englannissa Khrushchev. Sellaisissakin tapauksissa on perusteltua, että nämä muutkin eri kielissä käytetyt ja aikaisemmat kirjoitusasut ovat uudelleenohjaussivuina. Mutta muissa tapauksissa oma mielipiteeni on: roskiin vain urakalla sellaiset uudelleenohjaussivut, joissa on jo otsikossa kirjoitusvirhe. KLS 23. marraskuuta 2007 kello 07.26 (UTC)