Kaanaa (Raisio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raisionlahti ja sen takana Raision maa-alueita, ensimmäisenä Viheriäinen ja vasemmalla Kukonpään niemi, jotka kummatkin kuuluvat Kaanaaseen. Niiden takana on Naantalissa sijaitseva Nesteen Naantalin jalostamo.

Kaanaa on Raision lounaisosassa sijaitseva kaupunginosa. Se rajoittuu pohjoisessa Paikkarin kaupunginosaan, idässä Raisionlahteen ja lahden puolivälissä Nuorikkalan ja Inkoisten kaupunginosiin ja Turun kaupunkiin, lännessä ja etelässä Naantalin kaupunkiin.[1] Kaanaan eteläisin, Viheriäistenaukolle rajoittunut osa liitettiin Naantaliin vuonna 1957 Naantalin öljynjalostamon perustamisen yhteydessä.[2][3] Kaupunginosassa on päiväkoti, esikoulu ja Kaanaan koulu, jossa on opetusta luokille 1–6. Lisäksi Kaanaassa on grilli, parturi-kampaamoja sekä tilitoimisto. Kaanaasta lähtevät myös luontopolut Uikkupolku ja Timalipolku.[4]

Kaupunginosa on pääosin entistä Lietsalaa, joka jaettiin 1700-luvun lopulla eri kyliin kuuluviin pieniin osiin.[3] Alueen nykyinen nimi lienee peräisin 1800-luvun herätysliikkeistä. Toisen tarinan mukaan kun nunnat toivat Naantalin luostarista tuotteitaan Raisionlahdelle lastattaviksi, he kokivat rantamaisemat ja niityt kuin Kaanaanmaaksi luostarin muurien vastakohtana.[5] Kaanaan väkilu kasvoi voimakkaasti 1950-luvun lopulla Naantalin öljynjalostamon ja Raision myllyn tuomien työpaikkojen myötä. Jalostamon työntekijöille rakennettiin tuolloin lisäksi oma asuinalue Raision puolelle Viheriäisiin[6]. Vuonna 1997 Kaanaassa järjestettiin asuntomessut, joka muodosti uuden Katteluksen asuntoalueen.

Raisionlahden länsirannalla Hahdenniemessä sijaitsee kaupungin omistama pienvenesatama, Raisio Marina.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raision paikkatietopalvelu Raision kaupunki. Arkistoitu 23.2.2012. Viitattu 5.5.2015.
  2. Laaksonen, Tapio: Raision kulttuuriympäristö ja vanha rakennuskanta, s. 17. Raision kaupunki ym., 1997.
  3. a b Laaksonen, Tapio: Raision kulttuuriympäristö ja vanha rakennuskanta, s. 152. Raision kaupunki ym., 1997.
  4. Raision kaupungin luontopolut Raision kaupunki. Viitattu 2.10.2017.
  5. Tursas, Pentti: Raision paikannimistön taustaa, teoksessa Kauniisti kotiinpäin - paikallishistoriaa, juttuja ja muisteluksia Raisiosta, Altti Koivisto ja Sami Raninen toim., s. 60. Raision kaupunki, 2001.
  6. Koivisto, Altti: Kotiseutuoppia raisiolaisittain. Raision kaupunginosien vaiheita, s. 94, 99. Raision kaupunki, 2003.
  7. Hahdenniemen pienvenesataman nimi vaihtui Raisio Marinaksi Turun Sanomat. 6.5.2020. Turun Sanomat. Arkistoitu 20.6.2020. Viitattu 20.9.2020.