JDAM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joint Direct Attack Munition -pommi.

JDAM (engl. Joint Direct Attack Munition) on amerikkalainen GPS-pohjainen täsmäase. JDAM-asejärjestelmän keskeiset osat ovat tavanomainen (noin 250, 500 tai 1000 kg) tai tunkeutumiskykyinen 1000 kg:n pommi, ohjauksesta vastaava pyrstöosa ja paikannusta suorittava GPS-vastaanotin ja edelliset yhteen liittävä fyysinen runkokehys ja tietokoneohjaus.[1]

JDAM:n keskeisiä ominaisuuksia ovat:

  • riippumattomuus säästä (yleinen GPS:n ominaisuus)
  • toiminnallinen yksinkertaisuus (ei jatkuvaa maalin valaisua (laser) tai aseen ohjausta (TV) maaliin, pelkät maalin koordinaatit riittävät)
  • edellisestä seuraava kyky täsmäshokkivaikutukseen ("shock and awe"), kykyyn iskeä yhtä aikaa monella aseella suppealle alueelle.

USA on toimittanut JDAM-pommeja Ukrainaan, jossa ne ovat lakanneet toimimasta alkuvuodesta 2023. Syyksi on spekuloitu pommien sytyttimien toimimattomuutta tai Venäjän GPS-häirintää.[2] Toukokuussa 2024 uutisoitiin venäläisten elektronisen häirinnän olevan keskeinen tekijä pitkän kantaman JDAM-ER -täsmäliitopommien ratkaisevasti heikentyneeseen suorituskykyyn vuonna 2023. Asevalmistaja toimitti paremmin häirintää kestävän varustuksen täsmäpommeihin elokuussa 2023, mutta Venäjä mukautti vastatoimensa näihinkin, jolloin pommien osumatarkkuus laski merkittävästi.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/jdam.htm (Viitattu 13.1.2014)
  2. https://www.nbcnews.com/news/amp/rcna78876
  3. Riley Bailey, Christina Harward, Angelica Evans, Grace Mappes & Frederick W. Kagan: Russian Offensive Campaign Assessment, May 25, 2024 25.5.2024. ISW, understandingwar.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]