Ihmisen tahra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisen tahra
The Human Stain
Ohjaaja Robert Benton
Käsikirjoittaja Nicholas Meyer
Perustuu Philip Rothin romaaniin
Tuottaja
Säveltäjä Rachel Portman
Kuvaaja Jean-Yves Escoffier
Leikkaaja Christopher Tellefsen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lakeshore Entertainment
Levittäjä Miramax
Netflix
Ensi-ilta 2003
Kesto 108 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ihmisen tahra (The Human Stain) on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut Robert Bentonin ohjaama draamaelokuva[1], joka perustuu Philip Rothin samannimiseen romaaniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1990-luvun lopulla kirjailija Nathan Zuckerman (Gary Sinise) on asettunut Uuden Englannin järvenrantamökkiin erottuaan toistamiseen ja toivuttuaan eturauhassyövästä. Hänen hiljaiselonsa keskeyttää Coleman Silk (Anthony Hopkins), paikallisen Athena Collegen entinen dekaani, joka pakotettiin eroamaan hänen lauottuaan rasistisia huomautuksia luokassa. Pian tämän jälkeen Silkin vaimo kuoli, ja nyt hän haluaa kostaa kirjoittamalla tapahtumista kirjan. Tähän hän pyytää Zuckermanin apua, ja tämä suostuu.

Kirjaprojekti laitetaan kuitenkin hautumaan, ja Silk ryhtyy suhteeseen paljon itseään nuoremman Faunia Farleyn (Nicole Kidman) kanssa, joka toimii alempiarvoisissa tehtävissä collegessa. Farleyn ex-aviomies (Ed Harris), mieleltään järkkynyt Vietnam-veteraani alkaa vainota heitä, koska syyttää Fauniaa lastensa kuolemasta. Takaumat Silkin elämään paljastavat katsojalle hänen salaisuutensa: Silk on afroamerikkalainen, joka on onnistunut näyttelemään valkoihoista juutalaista valtaosan elämästään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Tapani Maskula piti Bentonin ohjausta jahnailevana ja tarinaa epäuskottavana mutta hyvää tarkoittavana yrityksenä käsitellä länsimaisen humanismin kysymyksiä niin syvällisesti kuin Hollywoodin muovisessa unelmatehtaassa kyetään.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Varjola, Markku: Elokuvien ensi-illat Suomessa 2000–2007, s. 10. Helsinki: Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL ry, 2008. Arkistoitu 16.10.2013. (pdf) (viitattu 18.11.2012).
  2. Maskula, Tapani: Verensä vanki Turun Sanomat. 15.11.2003. Viitattu 16.4.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Human Stain