User Friendly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

User Friendly on kanadalainen J. D. "Illiad" Frazerin tekemä verkkosarjakuva, joka kertoo kuvitteellisen Columbia Internet -palveluntarjoajan työntekijöistä. Ensimmäinen User Friendly -strippi julkaistiin marraskuussa 1997, ja sarjakuva on siitä lähtien ilmestynyt päivittäin. Sarjakuva keskittyy lähinnä kuvaamaan IT-alan ilmiöitä, ja se onkin alan piireissä suosittu nörttihuumoristaan. Päivittäisiin uusiin strippeihin tuli katkos kesällä 2009, jolloin Illiad kierrätti vanhoja strippejä henkilökohtaisiin syihin vedoten[1]. Samasta syystä sarjoja on kierrätetty joulukuun 2009 alusta alkaen. Tällä kertaa Illiad on ilmoittanut katkon olevan ennalta määräämättömän mittainen, mutta hän aikoo kuitenkin palata.[2]

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A.J. Garrett[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A.J. on firman webdesigner, ja hieman luovampi tyyppi kuin firman muut nörtit. Hän on ikävässä välikädessä firman tietotekniikkaväen ja markkinoijien välissä. A.J. on sympaattinen heppu, ja hänellä ei olekaan firmassa vihamiehiä, joskin häntä aina välillä pidetään outona. A.J. on hulluna tietokonepeleihin, ja on useammin kuin kerran tullut mustien silmäpussien kanssa töihin pelattuaan edellisenä yönä esimerkiksi Zorkia tai Alpha Centauria[3]. A.J. ja Miranda seurustelivat lyhyen aikaa, mutta suhde päättyi A.J:n ujouteen ja väärinkäsityksiin. A.J. on ollut sarjakuvassa mukana sarjan alusta alkaen.

Pomo (The Chief)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pomo on Columbia Internetin toimitusjohtaja. Hänen ulkonäössään on jotain samaa kuin Dilbertin töyhtöpäisessä pomossa, mutta tästä erottuen Pomo on fiksu ja alaistensa suosiossa. User Friendlyssä on viittauksiakin pomojen yhtenevään ulkonäköön.[4] Pomo on yksi hahmoista, joka on ollut mukana sarjan alusta alkaen. Vaikka Pomo on alaisilleen ystävällinen ja monet puhuvat hänelle suoraan, hän on myös liikemies eikä katso suopein silmin yletöntä Quaken ja muiden pelien pelaamista työaikana.

Dust Puppy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dust Puppy on palvelimen syövereissä syntynyt kasa pölyä, nöyhtää ja kvanttitapahtumia. Dust Puppy onkin pelkkä jaloilla ja isoilla silmillä varustettu pölypallo. Dust Puppy on erinomainen Quaken pelaaja. Dust Puppy on söpö ja sympaattinen tapaus, ja hänestä pitävätkin jokseenkin kaikki, paitsi Stef ja Dust Puppyn arkkivihollinen, Crud Puppy. Dust Puppy on tehnyt yhden sarjan hahmoista, tekoäly Erwinin. Dust Puppy laulaa usein sunnuntaistripeissä Erwinin kanssa tietokonemaailmaan sovitettuja väännöksiä tunnetuista kappaleista. Dust Puppy kömpi palvelimesta ulos 3. joulukuuta 1997.[5]

Crud Puppy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crud Puppy, toiselta nimeltään Lord Ignatius Crud[6], on Dust Puppyn arkkivihollinen. Dust Puppystä poiketen Crud Puppy ei ole söpö, ja hänellä on jalkojen sijaan kädet. Crud Puppy on yksi sarjan pahiksista, ja esiintyy eri rooleissa, esimerkiksi AOL:n toimitusjohtajana. Crud Puppy kömpi Stefin näppäimistön syövereistä 24. helmikuuta 1998, kun Stef oli kaatanut kahvinsa näppäimistölle.[7]

Erwin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erwin ilmaantui sarjakuvaan 25. tammikuuta 1998, kun Dust Puppy oli hänet koodannut. Erwin on erittäin kehittynyt tekoäly, joka on kirjoitettu COBOLilla, koska "Dust Puppy hävisi erään vedon"[8]. Erwin on läpäissyt muun muassa Turingin testin loistavasti.[9] ja hän on erittäin taitava etsimään tietoa Internetistä. Erwin on melkoisen itsekeskeinen tapaus ja hänen pitää kepposien tekemisestä, joskus ilkeidenkin. Erwin oli alun perin perinteisessä x86-tietokoneessa monitorein ja näppäimistöin[8], mutta on aikojen saatossa siirretty useasti koneesta toiseen.

Greg Flemming[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greg on firman teknisen tuen vastuuhenkilö. Hän saa usein absurdeja ja typeriä tukipyyntöjä asiakkaille, ja turhautuu niihin. Greg ei oikeastaan ole ilkeä, mutta välillä hän turhautuu niin pahasti, että hän neuvoo tahallaan asiakkaita väärin. Greg on myös ollut firmassa sarjakuvan alusta saakka.

Mike Floyd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mike on firman järjestelmäylläpitäjä, ja vastaa siitä, että firman tietokonejärjestelmät toimivat moitteetta. Mike on niin ikään ollut firman vakiokaartia alusta saakka.

Miranda Corneille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miranda on erittäin feminiininen UNIX-ylläpitäjä. Firman miehiä suorastaan pelottaa hänen tekniset taitonsa, mutta koska hän on myös hyvin kaunis, miehet luovat häneen myös pitkiä katseita. Poikkeuksena tästä on Pitr, jonka mielestä Miranda on yksiselitteisesti paha. Miranda on melko ystävällinen tapaus, mutta hänkin ilkeilee välillä, erityisesti markkinoijia ja typeriä tietokoneenkäyttäjiä kohtaan. Miranda ja A.J. seurustelivat lyhyen aikaa, mutta Miranda suuttui A.J.:n kyvyttömyyteen ilmaista tunteitaan häntä kohtaan. A.J. ei tosin ollut ainoa väärinkäsitysten aiheuttaja, sillä kun hän vihdoin ja viimein uskalsi lähettää Mirandalle sähköpostiviestin, jossa kertoi tunteistaan tätä kohtaan, Miranda luuli sen olevan Iloveyou-mato ja tuhosi viestin lukematta.[10] Miranda palkattiin firmaan 10. lokakuuta 1998.[11]

Pitr Dubovich[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitr on firman palvelimen järjestelmänvalvoja, ja omasta mielestään Linux-guru. Hän puhui alun perin normaalisti, mutta rupesi puhumaan slaavilaisesti murtaen[12], osana suunnitelmaansa tulla Ilkeäksi Neroksi. Hän on useaan otteeseen yrittänyt valloittaa Maan ja melkein onnistunutkin siinä. Yksi hänen saavutuksistaan oli fuusioida Coca-Cola Company ja Pepsico ja luoda Pitr-Cola[13]. Pitr ja Sid ovat verivihollisia, ja miesten välisissä kiistoissa Pitr yleensä vetää lyhyemmän korren. Pitr on ollut sarjassa mukana alusta saakka.

Sid Dabster[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sid on firman vanhin nörtti. Kiistoissa Pitriä vastaan ikä ja kokemus tuovatkin Sidille usein voiton. Sid pitää vanhasta teknologiasta, ja hän onkin yrittänyt muun muassa saada firman väen käyttämään reikäkortteja. Sidin ystäviin kuuluvat muun muassa Cthulhu. Sid palkattiin firmaan 27. syyskuuta 2000[14]. Sid on aiemmin elämässään polttanut kannabista[15], ja hän sairastuikin sittemmin keuhkosyöpään. Hän kuitenkin toipui ja on palannut työhön. Sidille Yhdysvaltain veteraanipäivä on tärkeä päivä, ja hän käykin silloin usein sankarihaudoilla tai pubeissa juttelemassa veteraanien kanssa.

Pearl Dabster[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pearl (jonka nimi tulee Perl-ohjelmointikielestä), on Sidin tytär. Pitr on kiinnostunut Pearlista, ja Sid ei pidä asiasta ollenkaan. Pearl tulee hyvin toimeen firman poikien kanssa, mutta Miranda näkee hänessä kilpailijan.

Hymyilevä Mies (Smiling Man)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hymyilevä Mies on firman controller. Hän vastaa firman talousasioista. Hymyilevä Mies hymyilee aina, kaikkialla ja ilman eri syytä. Se aiheuttaa muissa ihmisissä kauhua (jopa puhelimitse). Hyvin harvat ovat onnistuneet saamaan hänen hymynsä hyytymään. Pomokaan ei aina tiedä, mitä Hymyilevä Mies suunnittelee.

Stef Murky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stef on firman myyntipäällikkö ja henkeen ja vereen markkinointityyppi. Hän myy ja markkinoi firman tuotteita, eikä häntä juurikaan kiinnosta onko tuote vielä valmis tai edes suunnitteilla. Stefillä on julmetun iso ego ja hän halveksuu firman nörttejä. Tämän vuoksi hän on usein nörttien kepposten kohteena. Stef on maailman surkein tietokonepelaaja (vaikka hän itse kuvittelee ihan muuta) ja on onnistunut esimerkiksi kuolemaan Quake III Arenan alkuruudussa[16] Yleensä hän kuolee peleissä tippumalla laavaan, myös niissä peleissä, joissa se ei ole mitenkään mahdollista.[17] Stef ihailee Microsoftin markkinoijia, mutta myös kadehtii heitä, koska he tienaavat paljon enemmän kuin Stef. Stef himoitsee Mirandaa ja ehdottelee hänelle usein suorasukaisesti, mutta Mirandaa ei voisi vähempää kiinnostaa.

Yleisimpiä aiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

User Friendlyssä toistuu tietyt aiheet usein. Muutamia esimerkkejä niistä ovat:

  • Soitot tekniseen tukeen
  • Tietokonepelit
  • A.J.:n ja Mirandan välinen vispilänkauppa
  • Sid ja Pitr tukkanuottasilla
  • Pitrin yritys tulla maailman ilkeäksi johtajaksi
  • Erwinin siirtely alustasta toiseen
  • Tekijänoikeudet
  • Microsoft, AOL ja muut suuryritykset

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. UF Daily Static News Comments (Arkistoitu – Internet Archive) (luettu 7.3.2010)
  2. "End of the Sid story, the start of another hiatus" (Arkistoitu – Internet Archive) (luettu 7.3.2010)
  3. User Friendly 10.5.1999 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. User Friendly 3.9.2000 (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. User Friendly 3.12.1997 (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Nag Strip, Sept 15, 2005 (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. User Friendly 24.2.1998 (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. a b User Friendly 19.10.2000 (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. User Friendly 7.9.2001 (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. User Friendly 11.5.2000 (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. User Friendly 10.10.1998 (Arkistoitu – Internet Archive)
  12. User Friendly 17.6.1998 (Arkistoitu – Internet Archive)
  13. User Friendly 15.5.2002 (Arkistoitu – Internet Archive)
  14. User Friendly 27.9.2000 (Arkistoitu – Internet Archive)
  15. User Friendly 7.5.2001 (Arkistoitu – Internet Archive)
  16. User Friendly 17.3.2000 (Arkistoitu – Internet Archive)
  17. User Friendly 14.10.2006 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]