Keskustelu:Sähkötys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perusteluni Historia-kappaleeseen tekemilleni muutoksille:

"Sähkötys oli ainoa nopea, pidempien matkojen viestintätapa vielä 1800-luvulla."

  • "Vielä" on harhaanjohtava, koska sähkötysmerkit keksittiin vasta 1832 ja niitä käyttävä Morsen lennätin tuli käyttöön vasta 1840-luvun puolivälissä.
  • "Ainoa nopea pidempien matkojen viestintätapa" ei pidä paikkaansa, koska jo optisella lennättimellä (1700-luvun teknologiaa) viesti voitiin välittää huomattavasti ratsastavaa viestinviejää nopeammin. Ainakin lyhyillä viesteillä menetelmän nopeus riittää voittamaan höyryjunankin. Optiset lennätinasemat järjestettiin ketjuiksi, joilla näköyhteyden ylittävät yhteysvälit voitiin hoitaa.
  • 'Sähkötys' viestintätapana on mielestäni tässä toissijainen sille, mitä viestintävälineitä oli käytettävissä. Oliko kyseessä sähkötys lennätinlinjalla, radiolla, vai lampulla?

-> "1800-luvun puolivälistä alkaen yleistynyt lennätin oli ensimmäinen laajasti myös yksityisten viestien välittämisessä käyttöön tullut nopea pidempien matkojen viestintäväline. Normaalissa viestinnässä sen pikku hiljaa korvasivat puhelin ja teleksi."

"Normaalissa viestinnässä sen pikku hiljaa korvasi teleksi ja myöhemmin puhelin."

Puhelin yleistyi aikaisemmin. 1901 Amerikassa jo joka kymmenennessä kodissa oli puhelin. Ensimmäinen käytännöllinen kaukokirjoitin perustui Donald Murrayn 1903 konstruoimaan yhdistelmään Wheatstonen ja Baudot'n automaattilennättimistä. Kaukokirjoitin kehittyi teleksiksi vasta 1930-luvulla.

-> "Normaalissa viestinnässä sen pikku hiljaa korvasivat puhelin ja teleksi."

"Sähkötys poistui radioamatöörin lupakirjan vaatimuksista Suomen radioamatööriliiton toimesta vuonna 2003."

Tämä voi antaa ymmärtää, että Suomen radioamatööriliitto oli tässä merkitsevä tekijä, mutta pätevyysvaatimukset määrää Viestintävirasto (joka toki lienee asiassa kuullut SRAL:n kantaa). "Lupakirjaa" ei ole olemassa. Hyväksytyllä pätevyystutkinnolla saa radioamatöörin pätevyystodistuksen.

-> "Viestintävirasto poisti sähkötyksen suomalaisista radioamatöörin pätevyystutkintovaatimuksista vuonna 2003."

-- SimoM 12:49 heinä 23, 2004 (UTC)

Antotekniikka[muokkaa wikitekstiä]

"Myöhemmin, kun tekniikka alkaa olla hallussa eikä paikkojen hajoaminen ole enää ongelma, voi ranteen joustosta alkaa luopua ja siirtyä kevyempään tekniikkaan."

Tarkoittaako tämä paikkojen hajoaminen hammaspaikkoja, sähkötysavainta vai jotain sähköttäjän ruumiinosaa? Kommentin jätti 194.29.198.121 (keskustelu – muokkaukset).

Lause oli sen verran outo, että poistin sen kokonaan. --TBone 17. elokuuta 2007 kello 10.22 (UTC)