Keskustelu:Japani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisko ketaan joka osais lisata tietoa musiikki osioon noista taiko rummuttajista. --Manttila 22. toukokuuta 2008 kello 08.40 (UTC)

Mitä eläimiä Japanissa on? Eläimiä joita ei muissa maissa nää? Elämiä joita on enimmäkseen Japanissa? Kommentin jätti 80.222.73.118 (keskustelu – muokkaukset).

Kysyn nyt täällä: onko jokin erityinen syy, miksi Japanin saaret/prefektuurit/nimet eivät ole oikeilla nimillä, siis makronien kanssa? Esim. Honshū, Kantō jne. Käsittääkseni suomessa on vain neljä vakiintunutta japanilaista maantieteellistä nimeä: Tokio, Kioto, Osaka ja Jokohama. Minua ainakin häiritsevät nuo epätarkemmin kirjoitetut nimet - ei voi olla varma miten ne pitää lausua. Esim. de-wikissä kaikki on kirjoitettu viivojen kanssa. Sopiiko, jos siirrän? Olli 26. tammikuuta 2006 kello 21.26 (UTC)

Kaipa sitten täytyy aloittaa. Olli 28. tammikuuta 2006 kello 15.48 (UTC)

Melko hassua että tämän artikkelin historiaosio on laajempi ja ennen muuta laadukkaampi kuin "pääartikkeli" Japanin historia. --ML 16. huhtikuuta 2006 kello 14.58 (UTC)

Vaihda päikseen :-) -tKahkonen 16. huhtikuuta 2006 kello 16.10 (UTC)
Pitäisi kai paremminkin laajentaa pääartikkelia :) Olli 16. huhtikuuta 2006 kello 16.16 (UTC)

Japanissa ei ole mottoa. "Fukoku kyohei" on hyvin vanha, noin 100v sitten, ennen toinen maailmansota. (Englannin Wikipediassa sanoa "Peace and Progress", Japanin Wikipediassa "Ei ole(国の標語:なし)". Minusta Japanin Wikipedia on oikea, meilla japanissa ei ole mottoa.

Myös japanissa ei seniä käytössa("¥ = 100 seniä"). Pienin raha on 1 jeni. Mutta jos laskea pikku rahoja, esim 0.0014euroa, voi sanoa se on 1seni.

I would like to change "Fukoku kyohei" in motto to "ei ole", also want to move "¥ = 100 seniä" to the article Jeni. Since I'm not so sure about my Finnish, I will wait few days before I make these changes. If no one change it, I will. Michitomo 24. toukokuuta 2006 kello 19.49 (UTC)

Keskustelimme Michitomon kanssa asiasta IRC:n puolella, ja hänen perusteluihinsa oli luottaminen. Japaninkielinen Wikipedia ei mainitse mitään mottoa, joten sitä pidettäköön luotettavimpana tiedonlähteenä mitä Wikipedioihin tulee. Englanninkielisen version motosta hän ei ollut kuullut ikinä, eikä Google-haun perusteellakaan ole muualla siihen mitään viitteitä. --Hapo 24. toukokuuta 2006 kello 20.09 (UTC)

Tuo uskontoprocentti ei minun mielestäni pidä paikkaansa... En löytänyt budhismille ja shintoishmille vastaavia procentteja mistään! Siis japanilainenhan voi kuulua moneen uskontoon samanaikaisesti... Ainakin jos katsoo cian worldfactbook sivuilta niin procentit olisivat 84% Buddhalaisia ja 84% shintolaisia T; VLS 14. kesäkuuta 2007 kello 09.14 (UTC) ...Kiitoksia!(asia selvitetty)

Suositelluksi?[muokkaa wikitekstiä]

Joku, jolla on kokemusta, voisi sanoa, olisiko mahdollista tehdä Japani -artikkelista suositeltu sivu. Itse en sivuun ole koskenut, mutta sitä tässä eräänä päivänä lueskelin ja huomasin sen olevan melko kattava. Vaatisiko artikkeli mitään suurempia muutoksia? Black Eagle 5. marraskuuta 2006 kello 18.15 (UTC)

Mielestäni kattava artikkeli, tosin "tiede ja teknologia" -osiota voisi laajentaa. Historiankin pistäisin maatietoa ennen, tosin en ennen hyväksyntää siihen kajoa... Vy (kommentoi) 17. maaliskuuta 2008 kello 12.41 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Kommentteja, parannusehdotuksia, mielipiteitä? Luulen että tätä nyt pitäisi lähinnä karsia maltillisesti, artikkeli on aika pitkä. Keittiöstä ajattelin vielä saada aikaan kappaleen. Punaisia linkkejä pitäisi saada pois (vink, vink). Kulttuuriosio oli aika vaikea, kun aihealue on niin valtavan suuri. Kuvitukseen on yritetty kiinnittää erityistä huomiota. --Olli 20. kesäkuuta 2007 kello 13.08 (UTC)

Aika mielenkiintoista: muistaakseni tämä artikkeli oli jonkin aikaa sitten vielä kokonaan lähteetön, ja siitä olikin maininta Lähdeprojektin sivulla. :-) Noh, seläntaputus sinulle, näyt muokkaneen artikkelia viime aikoina aika lailla.
Mutta itse asiaan. Punaisia linkkejä on paljon, ja osa aiheista menee jopa turhuuden puolelle, esim. en usko Kiinassa opiskelleiden munkkien Tendain ja Shingonin koskaan saavan omaa artikkelia. Aikakausistakin on monia punaisia linkkejä. Sen sijaan esim. Japanin parlamentti ja Japanin perustuslaki tarvitsevat (monien muiden ohessa) artikkelin. Tekstiä löytyy kuitenkin kattavasti ja laajalti monia osa-alueita huomioiden. Elinkeinoista ja liikenneyhteyksistä voisi tosin vielä jotain mainita. --Ilkka90 20. kesäkuuta 2007 kello 14.00 (UTC)
Pääartikkeleista toivoisin erityisesti Japanin kulttuuuria. Luokassa Japanilaiset alakulttuurit taitaa olla sellaisiakin, jotka eivät linkity Japani-artikkeliin mitään kautta. --Elena 20. kesäkuuta 2007 kello 19.43 (UTC)
Ilkka90: ensinnäkään Tendai ja Shingon eivät ole munkkeja, vaan kaksi merkittävää Japanin buddhalaisuuden suuntausta, joista todellakin pitää saada artikkelit. On siellä turhempiakin linkkejä. Tiedän että liikenteestä on vain pari lausetta, mutta tämä on jo niin pitkä... Voisitko täsmentää, mitä tarkoitat elinkeinoilla?
Elena: Minäkin toivoisin kovasti Japanin kulttuuri -artikkelia :). Hirveä urakka siinä tulee olemaan, kun ei viitsisi aloittaa mitään luettelomaista tynkää noin tärkeästä aiheesta... Asiaa hankaloittaa vielä se, ettei Wikipediassa taida olla yhtään kunnollista "X:n kulttuuri" -artikkelia josta ottaa mallia, vaan pitäisi aloittaa aika lailla tyhjästä.
Kiitokset Tappiselle linkkien sinistämisestä! --Olli 21. kesäkuuta 2007 kello 08.59 (UTC)
Ei tää mun mielestä mitenkään liian pitkä vielä ole. Jos jotkut osiot venyvät, niistä voi tehdä oman pääartikkelinsa. (Nyt näyttääkin vähän hassulta, kun Japanin x -pääartikkelilinkit ovat punaisella.) --Elena 23. kesäkuuta 2007 kello 19.13 (UTC)
Katselin muita valtioartikkeleja: kulttuuri-osa on luettelo (Saksa, Puola, rääppäisy (Englanti), tai puuttuu kokonaan (Ruotsi, Norja). en:Culture of Japan ei ole hirveän ihmeellinen mutta noihin verrattuna... --Tappinen 21. kesäkuuta 2007 kello 12.48 (UTC)
Äh, pahoittelen noiden "munkkien" kanssa tullutta virhettä. Olen ilmeisesti hypännyt sanan "perustamat" yli.
Elinkeinoilla tarkoitin elinkeinojen jakautumista työvoiman, ei siis BKT:n mukaan. (Cia - The World Factbookin mukaan maatalous: 4.6%, teollisuus: 27.8% ja palvelut: 67.7%. Könemannin Geogaphican mukaan vastaavt luvut ovat 7%, 24 % ja 69%.) Turismista tosin ei ole mainintaakaan, käsittääkseni kyse on useista miljoonista matkailijoista vuodessa.
Kulttuurista kertovaan pääartikkeliin voisi ehkä ottaa mallia Kanadan Kulttuuri-osiosta löytyvien pääartikkeleiden sisällöistä. (Itse haluaisin pääartikkelin myös urheilusta.) Jokakeväisestä kirsikankukkajuhlasta pitäisi myös ehdottomasti kertoa. --Ilkka90 21. kesäkuuta 2007 kello 12.58 (UTC)
Muutamia punaisia linkkejä sinisiksi eli infoa taakse vaan. Ehkäpä voi miettiä joidenkin sinisten linkkien vähentämistä. Muuten näyttää vahvasti siltä, että artikkeli on matkalla suositeltavien sivujen joukkoon. --Peltimikko 21. kesäkuuta 2007 kello 22.38 (UTC)
Tuo Kanadan kulttuurihan onkin ihan hyvä, siitä voi katsoa mallia. Lisäsin artikkeliin pari lausetta turismista (Japanissa käy kyllä paljon turisteja mutta turismin merkitys taloudelle ei ehkä ole niin suuri että siitä pitäisi kirjoittaa omaa kappaletta) ja hanamista. Jotenkin en nyt keksi miten noista elinkeinoista kannattaisi kertoa, luvuthan eivät poikkea toisistaan paljonkaan (siis BKT ja osuus työvoimasta), varmaan aika samalla tavalla kuin muissa jälkiteollisissa maissa.
Urheilusta voisi tosiaan kirjoittaa artikkelin, mutta koska en tällä hetkellä ole siitä itse niin kiinnostunut, niin joku muu ehkä hoitaa sen. Katsotaan ensin jos kulttuurista saisi jotain. --Olli 23. kesäkuuta 2007 kello 08.34 (UTC)

Laskin että artikkelissa on vielä yli 100 punaista linkkiä, joten apua kaivataan yhä. Lisäksi toivoisin vielä kommentteja artikkelin sisällöstä, ettei mahdollisessa äänestyksessä tule liikaa yllätyksiä – kai siellä nyt jotain korjattavaa on :) --Olli 4. heinäkuuta 2007 kello 12.19 (UTC)

Punaisten linkkien määrää voi vähentää kolmella tavalla: tekemällä artikkeleita, tekemällä uudelleenohjauksia ja poistamalla linkityksen. Muutamalla kohdalla on vähän luettelon makua. Ehdotan poistettavaksi linkit esimerkiksi seuraavista: Keisarinna Kōmyō (uo keisariinsa?), Taira- ja Minamoto-klaanit, rangaku, kokugaku, Kōmeitō, Japanin kommunistinen puolue ja sosiaalidemokraattinen puolue, Japanin puolustusministeriö, ja maaitsepuolustusvoimista (JGSDF), ilmaitsepuolustusvoimista (JASDF) ja meri-itsepuolustusvoimista (JMSDF) (=näistä ehkä riittäisi yksi yhteisartikkeli Japanin itsepuolustusvoimat), n Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Fuji Bank, Tokyo-Mitsubishi-UFJ-Bank, Toyota Financial Services ja Sony Financial Holdings, brasilianjapanilaiset. Yst.terv. --Tappinen 4. heinäkuuta 2007 kello 14.58 (UTC)

Artikkeli kertoo maan koostuvan "yli 3000 saaresta", en:List of islands of Japan "Japan also has over 6,000 smaller islands".
Kumpi sitten on luotettavampi, suomenk. wikin lähde Yahoo Japan Dictionary, vai engl. wikin lähde Look Japan, Vol. 43, Issues 493-504, sitä en tiedä. Onhan tuo aikamoinen ero, vaikkakin 6000 on yli 3000... 88.114.246.209 7. maaliskuuta 2017 kello 00.09 (EET)[vastaa]