Kanihyppy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Estekani
Kani loikkaamassa esteen yli.

Kanihyppy on lemmikkikanien urheiluharrastus, jossa kanit kisaavat niin esteistä muodostuvilla radoilla kuin pituus- ja korkeushypyssäkin. Laji on rantautunut Suomeen 1990-luvulla Ruotsista, jossa sitä on harrastettu jo 1970-luvulta lähtien.

Esteharrastuksen voi aloittaa mikä tahansa kani sen rotuun, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Hyvälle estekanille ominaispiirteitä ovat kuitenkin rohkeus ja avoin luonne. Nykyään iso osa estehypyssä kilpailevista kaneista on juuri estehyppyä varten jalostettuja esteristeytyksiä, joita kasvattaa Suomessa useampi kasvattaja. Estehypyn tarkoitus on, että kani hyppää omasta tahdostaan. Lajissa on erilaisia ratatyyppejä, joista yleisimmät ovat suora- ja mutkarata. Suoralla radalla esteet ovat jonomuodostelmassa, kun taas mutkarata muistuttaa hevosten esterataa. Ratatyyppejä kilpaillaan viidessä eri luokkatasossa:aloittelijat, helppo, keskivaikea, vaikea ja eliitti. Jokainen kani aloittaa kilpailemisen aloittelijoista tai helposta luokasta, ja luokkanousupisteitä (klassauksia) kerätessään etenee seuraavalle luokkatasolle. Suora- ja mutkaratojen lisäksi kilpaillaan korkeus- ja pituushypyssä. Harvoin järjestettäviä erikoisempia kilpailuluokkia ovat esimerkiksi tiimi- ja slalomhyppy. Kanin esteitä on paljon eri muotoisia ja -kokoisia.

Kanien korkeushypyn maailmanennätys on 105 cm, jonka hyppäsi ruotsalainen esteristeytys Snöflingans S Ch Majesty of Night 18. huhtikuuta 2015. Korkeushypyn suomenennätyksen 97 cm teki risteytysuros Banarama's Ch Arnos Grove syksyllä 2017 Liedossa. Pituushypyn maailmanennätys on ollut tanskalaisen Yaboo-kanin hallussa jo vuodesta 1999, jolloin se ponkaisi 300 cm. Suomenennätys pituudessa tehtiin vuonna 2015, kun esteristeytys Valhalla loikkasi 290 cm.

Suomessa kanihyppytoimintaa järjestää kaksi yhdistystä: Suomen Kanihyppääjät ry (SKH) ja Suomen Estekanit ry (SEK).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.