Integrum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo venäläisestä tiedonhakuportaalista. Integrum voi tarkoittaa muutakin, esimerkiksi ruotsalaista proteesivalmistajaa tai Varhaiskuntoutuksen tukisäätiön yhteydessä Turussa toimivaa organisaatiota.

Integrum (ven. Интегрум) on Venäjällä ja muissa IVY-maissa julkaistuun, erityisesti Venäjää käsittelevään aineistoon keskittynyt venäläinen tiedonhakuportaali. Sen välityksellä on pääsy yli 500 miljoonaan Venäjää koskevaan dokumenttiin, jotka on alkujaan julkaistu yli 7 000 eri tietolähteessä.[1]

Suomalaisista yliopistoista voi Integrumiin päästä Nelli-portaalin välityksellä. Integrumin profi-palvelu on tarkoitettu ei-kaupalliseen tutkimus-, opetus- ja opiskelukäyttöön. Palvelun käyttöliittymän kieli valitaan sisäänkirjautumisen yhteydessä; palvelu on käytettävissä sekä venäjäksi että englanniksi. Vaikka pääosa aineistosta on venäjäksi, aineistoa on myös englannin kielellä. Palveluun on kytketty oma konekääntäjä. [2][3][1]

Inergrumin kautta voi löytää esimerkiksi yli 2 100 alueellista venäläistä sanomalehteä sekä yli 750 venäläistä aikakauslehteä.[1] Usean lehden (kuten Argumenty i fakty, Izvestija, Kommersant, Literaturnaja gazeta, The Moscow Times) saatavuus alkaa 1990-luvun alkupuolelta ja ulottuu nykypäivään. Saatavilla on myös runsaasti venäläistä kirjallisuutta, vaikkei tekijänoikeussyistä uudempaa tuotantoa olekaan aineistossa. Palvelusta löytyy myös tilastoja, lakitekstejä, tietosanakirjoja, sanakirjoja, valtion virastojen tiedotteita ja uutistoimistojen aineistoa.[1] Joiltain osin aineisto jatkuu vuoteen 1925, mutta Venäjän valtiolliset sopimustekstit löytyvät vuodesta 1815. Integrumin avaussivulta löytyy myös esimerkiksi venäjän kielen 10 000 sanan frekvenssisanasto, päivän lehdistössä eniten mainitut 100 henkilöä ja venäjänkielinen Kuka kukin on.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Laaja venäjänkielinen tiedonhakuportaali NELLI-portaalissa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, helsinki.fi/aleksanteri. Viitattu 17.6.2014.
  2. Arto Mustajoki: Slaavilaisen kirjaston uusi elektroninen vetonaula (Artikkeli useana html-sivuna) Kirja tietoverkkojen maailmassa. Toimittaja Inkeri Salonharju. Verkkojulkaisu. ISBN 951-10-1320-6. 2003. kansalliskirjasto.fi. Viitattu 17.6.2014.
  3. Opas Integrumin käyttöön (pdf) 2012. Tampereen yliopiston kirjasto, uta.fi. Viitattu 17.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]