Hyperpyreksia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyperpyreksia tarkoittaa poikkeuksellisen korkeaa kuumetta, joka voi pahimmillaan aiheuttaa pysyviä elinvaurioita tai kuoleman. Pahanlaatuinen hyperpyreksia on erillinen oireyhtymänsä, jossa kuume voi nousta peräti 42–45 asteeseen.[1] Hyperpyreksian voi aiheuttaa muun muassa vakava-asteinen serotoniinisyndrooma, verenmyrkytys, mononukleoosi, lämpöhalvaus ja tiettyjen lääke- ja huumausaineiden väärinkäyttö. Yleisten virus- ja bakteeri-infektioiden aiheuttama kuume nousee vain harvoin vaarallisen korkeaksi.

Hyperpyrektisessa tilassa oleva potilas on saatava välittömästi hoitoon: yli 42 asteen lämpötila voi aiheuttaa potilaalla aivovaurion tai jopa kuoleman.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M. C. Berman, G. G. Harrison, A. B. Bull & J. E. Kench: Changes underlying Halothane-induced Malignant Hyperpyrexia in Landrace Pigs 14. helmikuuta 1970. Nature Publishing Group. Viitattu 25. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  2. Alan Greene: High Fevers, Brain Damage and Febrile Seizures 19. kesäkuuta 2001. Greene Ink, Inc. Arkistoitu 29.1.2008. Viitattu 25. toukokuuta 2007. (englanniksi)


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.