Goris tsikhe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Goris tsikhe.

Goris tsikhe (georg. გორის ციხე, "Gorin linnoitus") on keskiaikainen linnoitus Georgiassa. Se kohoaa Gorin kaupungin yläpuolella kallioisella kukkulalla.

Nimi "Goris tsikhe" esiintyy ensimmäisen kerran 1200-luvun kirjoituksissa, mutta arkeologisten todisteiden mukaan paikka on ollut linnoitettuna jo viimeisillä vuosisadoilla ennen ajanlaskun alkua. Linnoitus vartioi sotilaallisesti ja taloudellisesti tärkeitä teitä, ja siinä pidettiin suurta varuskuntaa. 1500-luvulla osmanit valloittivat sen pelotellakseen Tbilisiä, minkä jälkeen se vaihtoi toistuvasti isäntää turkkilaisten, georgialaisten ja persialaisten kesken. Linnoitus sai nykyisen muotonsa kahden georgialaisen kuninkaan hallinnossa, Kartlin hallitsija Rostomin aikana 1630-luvulla ja Erekle II:n aikana vuonna 1774. Sen jälkeen kun Venäjän keisarikunta oli liittänyt Georgian itseensä vuonna 1801, linnoitukseen perustettiin venäläisen krenatööripataljoonan varuskunta. Linnoituksen merkitys kuitenkin vähitellen laski, eikä sille ollut enää käyttöä. Brittiläinen Encyclopaedia Metropolitana raportoi vuonna 1845:

»Matalien hiekkakivikukkuloiden ketjun juurella seisovat Gorin kaupunki ja linnoitus (ehkäpä Strabonin Gursenna), Tiflisin jälkeen seuraavaksi suurin ja tärkein paikkakunta. Linna on pitkänomainen, 200 askelta pitkä ja 16 syltä sen kukkulan juurella virtaavan Liakhvi-joen yläpuolelle asetettu. Se on nykyään hylätty, ja kappeli sen koilliskulmassa on ainoa käytössä oleva osa.[1]»

Goris tsikhe vahingoittui huomattavasti maanjäristyksessä vuonna 1920. Parhaiten säilynyt rakennelma on Tskhra-kara (“yhdeksänporttinen”), joka on suunnattu länteen ja johon liittyy täydentäviä muureja etelässä ja idässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Goris tsikhe.
  1. Ed. by E. Smedley, Hugh J. Rose and Henry J. Rose: Georgia, s. 532. Encyclopædia metropolitana; or, Universal dictionary of knowledge, 1845.