Koordinaatit: 51°10′N, 7°58′E

Finnentrop

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finnentrop
Finnentropin rautatieasema
Finnentropin rautatieasema
vaakuna
vaakuna

Finnentrop

Koordinaatit: 51°10′N, 7°58′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Olpen piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 104,4 km²
Korkeus 250 m
Väkiluku (2019) 16 955[1]
 – Väestötiheys 162 as./km²
Postinumero 57413
Suuntanumero(t) 02721, 02395, 02724









Finnentropin sijainti Olpen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Finnentrop on kunta Olpen piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Se luokitellaan ryhmään Größere Kleinstad, eli suurehko pikkukaupunki.[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnentrop sijaitsee ylängöllä osavaltionsa kaakkoisosassa noin 75 kilometriä Kölnistä koilliseen ja 50 kilometriä Dortmundista kaakkoon. Etäisyys piirikunnan pääkaupungista Olpesta on noin 20 kilometriä koilliseen.[3] Finnentrop on Nordrhein-Westfalenin oloissa harvaan asuttu. Se kuuluu osavaltionsa kaakkoisosan kattavaan Arnsbergin hallintopiiriin.

Finnentrop sijaitsee historiallisen Sauerlandin lounaisosassa. Paikkakunnan halki virtaa Lenne, joka on Ruhrin 129-kilometrinen sivujoki. Lenneen yhtyy etelästä virtaava Bigge Finnentropin keskustan lounaispuolella. Biggesee-tekojärvi sijaitsee niin ikään Finnetropin lounaispuolella. Finnetropin pohjoisosassa on Lennegebirgen keskivuoristo, jonka korkein huippu Homert kohoaa 656 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnentrop koostuu useista erikokoisista kylistä, joiden historia alkaa keskiajalta. Kunnan luoteisosassa sijaitsevista kylistä Lenhausen ja Rönkhausen on varhaisin asiakirjamaininta vuodelta 1162. Nykyinen Finnentropin alue kuului Westfalenin herttuakuntaan 1200-luvulta aina 1800-luvun alkuun. Preussiin se kuului vuodesta 1816 alkaen. Finnentropin nimi palautuu vanhaan Finnentropin kylään, jota nykyisin kutsutaan nimellä Altfinnentrop. Trop on Nordrhein-Westfalenissa varsin yleinen liite; se tarkoittaa samaa kuin nykysaksan Dorf eli kylä.

Rautatieyhteyden paikkakunta sai 1861 Ruhr–Sieg-radan varrelle. Asema rakennettiin Lennen ja Biggen risteyksen tienoille, josta teollistuminen alkoi. Nykyinen kuntakeskus kasvoi aseman tienoille. Saksassa tehtiin 1960- ja 1970-luvuilla suuria kuntaliitoksia, joiden myötä myös nykyinen Finnentropin kunta muodostettiin.

Finnentropin historiallisia rakennuksia ovat muun muassa keskiaikaiset linnat Schloss Ahausen ja Schloss Lenhausen sekä St. Georgin kirkko.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnentropin tärkeitä elinkeinoja ovat puunjalostus, metallinjalostus ja muoviteollisuus. Finnentropin rautatieasema, Bahnhof Finnentrop, sijaitsee 106-kilometrisen Ruhr–Sieg-radan varrella. Finnentropista erkanee lounaaseen vievä 44-kilometrinen Olpe–Freudenberg-rata, joka on henkilöliikenteen käytössä Olpeen saakka. Rataosuus Finnentrop–Wennemen deaktivoitiin 1966, ja osa siitä on rakennettu polkupyörätieksi, joka muodostaa osuuden SauerlandRadring-pyöräreitistä. Maantieliikenteen keskeinen akseli on Bundesstraße 236.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. Viitattu 8.1.2021.
  2. Kommunalprofil Finnentrop It.nrw. Statistisches Landesamt Nordrhein-Westfalen. Viitattu 11.1.2021.
  3. Entfernung von Finnentrop nach_ Luftlinie.org. Viitattu 11.1.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Finnentrop.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Finnentrop