Byron Katie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Byron Katie

Byron Kathleen Mitchell eli Byron Katie (o.s. Reid) (s. 6. joulukuuta 1942[1]), on yhdysvaltalainen puhuja ja kirjailija, joka opettaa itsetutkiskelun menetelmää "The Work of Byron Katie" eli "The Work."

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteläkalifornialainen liikenainen ja perheenäiti Byron Kathleen Reid sairastui kolmikymppisenä vakavaan masennukseen. Hän kertoo vaipuneensa vakaviin mielenhäiriöihin. Eräänä aamuna helmikuussa 1986 ollessaan syömishäiriöisille naisille tarkoitetussa hoitolassa[2] hän sai mullistavan oivalluksen. Hän sanoo heränneensä todellisuuteen, ja tuona valaistuksen hetkenä:

»...huomasin, että kun uskoin ajatuksiini, kärsin, mutta kun en uskonut niihin, en kärsinyt, ja että sama pätee kaikkiin ihmisiin. Vapaus on niin yksinkertainen asia. Huomasin, että kärsimys on valintakysymys. Löysin itsestäni ilon, joka ei ollut kadonnut, ei hetkeksikään.»

Toimittaja Allison Adaton kertoman mukaan pian sen jälkeen ihmisiä alkoi hakeutua Katien puheille kysymään, miten he löytäisivät itse saman vapauden, joka hänessä tuntui olevan.[3] Ihmisiä hänen kotikaupungistaan ja muualtakin tuli hänen luokseen, ja jotkut jäivät sinne jopa asumaan.

Katie ei ole sitoutunut mihinkään uskontoon tai ajatussuuntaan. Hän on naimisissa kirjailija ja kääntäjä Stephen Mitchellin kanssa, ja he kirjoittivat yhdessä Katien ensimmäisen kirjan Loving What Is ja kolmannen kirjan A Thousand Names for Joy.

Katie käyttää itsetutkiskelumenetelmästään nimitystä "The Work".

Katie on musiikkituottaja Ross Robinsonin äiti.[4]

Opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katien itsetutkiskelumenetelmä perustuu neljään kysymykseen ja menetelmään, josta hän käyttää nimitystä "käännös".

Neljä kysymystä:

  1. Onko se totta?
  2. Tiedätkö varmasti, että se on totta?
  3. Mitä teet, mitä tapahtuu, kun uskot siihen ajatukseen?
  4. Millainen olisit ilman sitä ajatusta?

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Oletus, että neljä kysymystä esittämällä ja kääntämällä ajatus toisinpäin voisi käsitellä traumaattisia kokemuksia - - osuu harhaan", sanoo yhdysvaltalainen psykoterapeutti Ron Alexander.[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katie, Byron & Mitchell, Stephen: Onko se totta, Pikku-Tiikeri? Neljä kysymystä, jotka saavat sinut hymyilemään jälleen. Kuvittanut Hans Wilhelm. (Tiger-Tiger Is It True?, 2009). Suomentanut Piippo, Tuuti. Helsinki: Viisas Elämä, 2016. ISBN 978-952-260-567-2.
  • Katie, Byron & Mitchell, Stephen: Ilon tuhat nimeä: Sopusointuisen elämän tie. (A Thousand Names for Joy: Living in Harmony with the Way Things Are, 2007). Suomentanut Hartikainen, Teija. Helsinki: Basam Books, 2011. ISBN 978-952-260-015-8.
  • Katie, Byron & Mitchell, Stephen: Loving what is: Neljä kysymystä, jotka muuttavat elämän. Julkaistu myös nimellä Neljä kysymystä jotka voivat muuttaa elämäsi – rakasta elämää niin kuin se on! (Loving What Is: Four Questions That Can Change Your Life, 2002). Suomentanut Piippo, Tuuti. Helsinki: Viisas Elämä, 2018. ISBN 978-952-260-647-1.

Suomentamattomat teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • I Need Your Love - Is That True? How to Stop Seeking Love, Appreciation, and Approval and Start Finding Them Instead, with Michael Katz, Harmony Books, 2005, ISBN 1-4000-5107-X (HC)
  • Question Your Thinking, Change the World: Quotations from Byron Katie, edited by Stephen Mitchell, Hay House, 2007. ISBN 978-1-4019-1730-2 (PB)
  • Who Would You Be Without Your Story?: Dialogues with Byron Katie, toim. Carol Williams, Hay House (October 15, 2008), ISBN 978-1-4019-2179-8 (PB)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Byron Katie. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Byron Katie.